"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

13 Οκτωβρίου 2009

Τιμήθηκε η Μνήμη των Μακεδονομάχων από το σχολείο μας.

Τιμήθηκε σήμερα, 13 Οκτωβρίου, η μνήμη των παλικαριών του Μακεδονικού Αγώνα. Οι μαθητές της Ε΄ τάξης και ο δάσκαλος τους Βασίλης Ζαγκότας, εκφώνησαν ομιλία στην αυλή του σχολείου μας, απευθυνόμενοι στους συμμαθητές τους της Δ΄ και της Στ΄, προκειμένου να ενημερθούν για ένα κεφάλαιο της Ιστορίας μας που είναι τόσο σπουδαίο, όσο και επίκαιρο.
Όλες οι σκηνές του Αγώνα ξεδιπλώθηκαν μπροστά μας. Ο Καλαποθάκης, το "Εμπρός" και το Μακεδονικό Κομιτάτο. Ο Κορομηλάς, ο Δραγούμης και ο Σαχτούρης να συντονίζουν τη δράση. Ο Καραβαγγέλης να λειτουργεί με το όπλο κρυμμένο υπό το φόβο δολοφονίας. Ο Παύλος Μελάς να πέφτει ηρωικά (σαν σήμερα) στη Στάτιστα. Ο καπετάν-Κώττας να φωνάζει πριν τη θυσία: "Ζήτω η Ελλάδα!". Ο καπετάν-Μητρούσης και τα 4 παλικάρια του να τα βάζουν με 3.000 Τούρκους ταμπουρωμένοι σε μια σερραϊκή εκκλησία. Ο Άγρας μέσα στους βάλτους των Γιαννιτσών. Και ο "δικός" μας μακεδονομάχος, ο Νίκος Παναγιώτου ή καπετάν-Κουμπούρας, το παλικάρι του καπετάν-Μητρούση, να εξηγεί: "Ήρθα από το Αγρίνιο στη Μακεδονία, επειδή εμείς οι Έλληνες έχουμε τώρα δύο πατρίδες. Την ελεύθερη και τη σκλαβωμένη."
Η μικρή αυτή εκδήλωση έγινε για πρώτη φορά από το σχολείο μας φέτος. Αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές της Ε΄ που προσπάθησαν και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Θα βάλουμε τα δυνατά μας να καθιερωθεί κάθε χρόνο, όπως καθιερώθηκε και η ετήσια εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.



Δεν υπάρχουν σχόλια: