"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

29 Ιουλίου 2017

Αποχαιρετιστήρια επιστολή του απερχόμενου διευθυντή του σχολείου, Βασίλη Ζαγκότα


Αγαπητοί φίλοι,
Με την έλευση του τέλους του διδακτικού έτους 2016-17, έπειτα από μια συνεχόμενη τετραετία, παραδίδω πλέον τη διεύθυνση του σχολείου σε νέα χέρια. Στα τέσσερα αυτά χρόνια, οι προκλήσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν αρκετές και σημαντικές: είσοδος στο Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα, αύξηση ωραρίου λειτουργίας, πολυπληθές και συνεχώς μετακινούμενο προσωπικό, χρονίζοντα άλυτα κτιριακά και στεγαστικά προβλήματα, απόπειρες εφαρμογής της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, συνεχείς κυβερνητικές αλλαγές με συνεπαγόμενες μεταρρυθμίσεις, προβληματικές της καθημερινής διδακτικής πράξης. Σε καθεμία από τις προκλήσεις αυτές καταφέραμε να ανταποκριθούμε με χαμηλούς τόνους και μεθοδική δουλειά αλλά και επειδή λάβαμε αποφάσεις με γνώμονα τη δημοκρατία, την ισότητα και την παιδαγωγική ελευθερία. Νιώθω ικανοποιημένος που παραδίδω μια σχολική μονάδα που είναι εξωστρεφής, δημοκρατική και σύγχρονη, μολονότι η μεγάλη της πληγή, οι κτιριακές της υποδομές, παραμένει ακόμη ανοικτή.
Εξακολουθώ να ονειρεύομαι ένα σχολείο αυτόνομο, το οποίο θα καθορίζει μόνο του το πρόγραμμα σπουδών (και δεν θα αναγκάζεται απλά να εκτελεί διαταγές), θα διαμορφώνει μόνο του τις διαδικασίες προγραμματισμού και αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου (και δεν θα αποδέχεται στείρες γραφειοκρατικές υποδείξεις), θα αποτελεί δυναμικό πολιτιστικό στοιχείο του τοπικού κοινωνικού ιστού (και δεν θα στέκει απομονωμένο και αποκομμένο από κάθε εξέλιξη), θα διαχειρίζεται μόνο του τα οικονομικά του (και δεν θα εξαρτάται από τις διαθέσεις των τοπικών αρχόντων) και θα σηματοδοτεί το ίδιο τις κοινωνικές αλλαγές (και δεν θα αποτελεί αποδέκτη αυτών).
Οφείλω να ευχαριστήσω θερμά τους συναδέλφους με τους οποίους πορευτήκαμε μαζί αυτά τα χρόνια με την ευχή να εντείνουν τις προσπάθειες τους, να συνεχίσουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να εισάγουν καινοτομίες που θα ανανεώνουν τη διδακτική διαδικασία. Ευχαριστώ πολύ τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, ο οποίος κλήθηκε ουκ ολίγες φορές να συνδράμει το έργο μας, προσφέροντας ηθική και υλική υποστήριξη. Ειδικές ευχαριστίες οφείλω να απευθύνω στον κ. Βασίλη Τσάρκο και στον κ. Λευτέρη Μάντζαρη, χωρίς τη βοήθεια των οποίων ορισμένες πρωτοβουλίες-επιλογές θα ήταν ανέφικτο να λάβουν σάρκα και οστά. Τέλος, ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τους μαθητές, τα παιδιά μας, τα οποία έχουμε την ευτυχία και την ευθύνη να βλέπουμε να μεγαλώνουν μαζί μας, δίπλα μας, κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο. Θα συνεχίσω πλέον τον αγώνα για μια εκπαίδευση ελευθερίας, ισότητας και αδελφοσύνης μέσα από τα χαρακώματα της καθημερινής διδακτικής πράξης. Είμαι σίγουρος ότι η σχολική μας κοινότητα θα παραμείνει ενωμένη και αρραγής μπροστά στις δυσκολίες του μέλλοντος, τις οποίες οφείλει να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία, συνεργασία, αλληλεγγύη και καμία απολύτως έκπτωση σε ζητήματα ηθικής.
Να μην ξεχάσουμε ποτέ τους στίχους του ποιητή: Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.

Βασίλειος Ι. Ζαγκότας, απερχόμενος δ/ντης του Δημοτικού Σχολείου Αστακού

Δεν υπάρχουν σχόλια: